Övervintring

(null)
 
(null)
 
Sparrisarna som jag sådde i våras har inte tagit sig särskilt bra, men jag tänkte att jag ska låta dem stå kvar innanför häcken även nästa år och fylla på ordentligt med gödsel och mull så de förhoppningsvis växer till sig bättre. Just nu syns de knappt mellan ogräset, så klena är de. Men ska man klippa ner dem inför vintern eller bara låta dem va?
 
Kronärtskockorna blev det inte heller så värst mycket med, jag tror jag sådde dem för sent. Kanske var det inte en optimal sommar heller för kronärtskockor när det var så torrt? Det blev bladrosetter, men inga skockor, så dem tänkte jag försöka övervintra i landet. Hittills har jag bara lagt dit löv från äppelträdet, men planen är att jag ska försöka få tag på hö, halm eller liknande och packa in dem rejält så att rötterna förhoppningsvis inte fryser. Bör de också klippas ner?
 
Det här med övervintring är inget jag pysslat med tidigare så jag känner mig fullständigt novis. Innan har jag bara lyckats få olivträd och citronträd att överleva vintern boendes i förrådet, grönsaker har jag sått nya varje år.
Trädgård | | Kommentera |

Golvad

 
 
Växthusprojektet går vidare, i helgen ska vi riva ramen och förbereda för leveransen av glaspartierna. Under tiden kikar jag på olika golvlösningar och jag är minst sagt överväldigad! Det finns ju helt galet mycket att välja på. Eftersom vi inte ska gjuta golvet måste vi lägga sten som inte flyttar sig nämnvärt av tjäle och liknande. (Hade jag fått önska helt fritt hade jag nämligen velat lägga marrakeshkakel på golvet, men så blir det inte...)
Jag är också lite tveksam till att blanda in ytterligare golvmaterial i trädgården. I dagsläget har vi ju gårdsgrus, kullersten (knott), trätrall och gräsmatta. Det kanske blir lite rörigt att använda ytterligare ett material?
 
Jag har sett bilder på växhus med grus på golvet, men är det verkligen praktiskt? Alla i familjen är inte heller så förtjusta i att gå barfota på gruset och jag vill ju att växthuset ska kännas välkomnande så det får bli en annan lösning.

Kullerstenen på framsidan är ju en historia för sig, vi är ju verkligen inte nöjda med resultatet, så att lägga ytterligare kullersten inne i växthuset känns tveksamt att vi vågar. Men det ser ju onekligen riktigt snyggt ut på bilden (den fjärde från vänster av de små). Frågan är också om kullersten bygger för högt. Underlaget är ju paddat och fixat så att börja gräva ut igen känns inte så lockande. Finns det "halva" kullerstenar? Eller kanske det finns betongsten som påminner om kullersten?
 
Vad tycker du? Tips och förslag mottages tacksamt! ♥
 
Bilderna kommer från Pinterest.
 
Trädgård | | Kommentera |

Hållfast

 
Jag skrev ju för några veckor sedan att jag håller på med ett träningsprogram som heter Hållfast Kropp. Programmet är indelat i två faser och jag jobbar på med fas 1 än så länge. Denna veckan går jag in i fjärde omgången av fas 1. Rekommendationen är att köra minst 2 omgångar innan man går vidare, men Styrkebyrån (som gjort programmet) säger också att man kan stanna i fasen så länge man utvecklas. Och utvecklas gör jag!
Tycker som jag tidigare skrivit att vissa övningar känns enklare även om jag inte ser någon direkt skillnad på kroppen. Men starkare blir jag även om det såklart finns övningar och rörelser som jag har riktigt svårt för, t.ex. viktade knäböj. Däremot märker jag en stor skillnad när jag ska göra t.ex. hängande knälyft eller när jag ska bära tungt. Förhoppningsvis kommer jag vara en stark och hållfast "trädgårdsmästare" till våren! Det kommer ju passa utmärkt eftersom jag snart ska börja plita ner Min trädgårdsplan 2019 på papper. Det kommer bli både skisser och listor för mina kommande projekt.
 
Men först ska vitlöken sås! 
 
Kropp & Träning | | Kommentera |
Upp