Veckans växt

Den här veckans växt är den vackra stockrosen, Alcea rosea
Det är verkligen en av de ståtligaste växterna i min trädgård!
Stockrosen tillhör malvafamiljen och kommer ursprungligen från Kina, men har funnits i Sverige sedan 1600-talet så den räknas till en av de klassiska svenska trädgårdsväxterna, en så kallad mormorsväxt
Den odlas vanligen i trädgårdar för sitt utseende, men den är också uppskattad av bin vilket gör att den förenar nytta med nöje hos mig. 
Den högst uppmätta stockrosen var 7,39 m, men normalt blir de oftast mellan 2-3 m.  Stockrosen blommar juli-september och finns i flera färger: vit, gul, rosa och mörkröd. I min trädgård har jag bara rosa, men jag skulle gärna ha fler färger. 

Växtplatsen bör vara väldränerad, gödslad och på en solig för att de ska trivas som bäst. I skugga och blöt jord blir de tyvärr inte långlivade. Men de är lätta att driva upp från frö så har du en solig och varm plats är det bara att köra. Eftersom de kan bli väldigt höga är det bra om det finns en vägg, spaljé, mur eller staket de kan ta stöd mot när det blåser. Sätt plantorna med ca 40 cm avstånd så de har gott om plats att växa ordentligt. 

Skulle de få bruna fläckar på bladen, stockrosrost, är det viktigt att du direkt klipper bort de sjuka bladen och bränner dem. Stockrosrost är en svampsjukdom som enklast undviks genom välgödslad jord. 

När de blommat klart klipps de ner och växten kan förbereda sig för vintern och förhoppningsvis blomma igen nästa år, detta beror på vilken sort man har. Man kan också låta dem stå kvar och gå i frö som sedan kan samlas in och sås kommande säsong. 

Lycka till!

(null)

(null)





Allmänt, Veckans växt | |
Upp