Acta naturen

Har du läst Naturskyddsföreningens rapport Raklödder till fiskarna? Jag har inte läst den i sin helhet, men vissa utdrag. Visst du t.ex. att mikroplasterna i vissa tandkrämer (alltså de polerande partiklarna) inte kan fångas upp av våra reningsverk och därför spolas rakt ut i havet. Där misstar många fiskar dem för plankton och äter upp dem och blir således fulla av plast. Och var hamnar fiskarna sen? Jo, på våra middagsbord! Usch!

Och jag är en av dem som gladeligen och frekvent eftersträvat det där perfekta vita leendet med polerande tandkräm. Helt ovetande om vad det inneburit för miljön. Det är slut på det nu. Från och med nu är det bara miljömärkt tandkräm som kommer inhandlas. 

Det samma gäller förresten för olika skrubbande produkter så nu är det slut även på sådana hör hemma om de inte innehåller till exempel krossade nötskal eller liknande. 

Och angående tandkräm så innehåller många sorter triklosan, ett bakteriedödande miljögift, parabener (konserveringsmedel, misstänkt skadligt för miljön) och natriumlaurylsulfat som är skumbildande men som också kan irritera slemhinnorna. 

Tänk så mycket man inte vet!


Vår tandkräm, snäll mot små och stora tänder samt miljön. 😁
Allmänt | |
#1 - - Jessica:

Tyvärr är det mycket vi inte vet och som vi förbli omedvetna om ifall vi inte själva sätter oss in i det. Saker som skadar både oss själva och naturen. Vissa saker direkt och andra indirekt. Vissa saker på sikt och andra med mer omedelbar verkan. Tandkräm innehåller ju även fluor (som i toxiska handboken har samma klassificering som cyanid - bara en sån sak!) som visserligen kanske är bra för tändernas emalj men som är allt annat än bra att få på slemhinnor och in i kroppen (och hur undviker man det?!) I USA finns varningstext på tandkräm innehållande fluor för småbarn. Fluor gör att man åldras i förtid.. kolla ex på befolkningen i de byar i Turkiet som har hög fluorhalt i vattnet... tja, bara en sån sak. Här verkar vi övertygade om att vi lider av fluorbrist snarare än tvärtom.. Vi lär så länge vi lever.

Upp