Veckans växt

Den här veckans växt är iris! Det finns en mängd olika sorters iris i flera olika färger och de är en av de blommor vi odlat längst i våra trädgårdar. Ordet iis är grekiska och betyder regnbåge så det är lätt att förstå varför iris heter just iris. 

Man delar in irisarna i tre grupper: knöl- eller lökgruppen, skäggfria iris och skäggbärande iris. De har olika egenskaper och krav på växtmiljö, men är överlag ganska lätta växter att ha att göra med. 

Eftersom de flesta sorter blommar ganska tidigt är den väldigt bra att ha i rabatten innan sommarblommorna kommit igång. Man ska dock tänka på att den kan breda ut sig ordentligt med rejäla och täta rötter eller knölar så den är inte helt enkel att flytta. Det kan också bli så olyckligt att den växer över svagare perenner som står intill. 
Har man en damm eller ett fuktigt område i sin trädgård är skäggfri iris en utmärkt växt där, medan andra sorter passar utmärkt i full sol och torrt läge eller i vandrande skugga. 

I min trädgård har jag Iris Germanica som är en lila variant. Den står i full sol och jorden är ganska lerig och fukthållande. Den sprider sig sakta så om ett år eller två kommer jag nog behöva gräva bort en del. Den står i fjärilsrabatten och bjuder insekterna på blommor när syrénen och vårlökarna blommat över. Den är också trevlig som snittblomma så den här veckans fredagsbukett bleven med iris, några kvistar och ett stort funkiablad. 

(null)

(null)

Veckans växt | trädgård, växt | | Kommentera |
Upp