Veckans växt

Den här veckans växt är rhododendron! 

Rhododendron tillhör familjen ljungväxter och kan vara allt från en decimeter höga till över 30 meter höga träd. De vanligaste i våra trädgårdar är dock de som växer som buskar, men även de kan bli rejält stora om de får rätt förutsättningar och tid på sig. 

De flesta sorterna är städsegröna, de behåller alltså sina gröna blad över vintern. Azaleorna som också ingår i rhododendronsläktet fäller däremot sina blad på hösten. 
De blommar oftast sen vår eller på försommaren, många gånger väldigt rikligt!
Det bästa stället för en rhododendron i trädgården är en plats där jorden är sur, skogstomter brukar vara lämpliga, och gärna lite skuggigt läge. Har du ingen skogstomt kan du givetvis påverka jordens pH-värde genom att tillföra till exempel torv som försurar, men det är något som då måste göras om regelbundet eftersom jorden snart annars går tillbaka till sitt ursprungliga pH-värde. Hur vet man då om man har en sur jord? Ja, antingen så testar man den eller så får man titta på sin rhododendronbuske. Växer den? Blommar den? Om inte så gör nog en säck med torv susen. Vill man inte köpa torv kan man istället lägga barr, bok- eller eklöv under busken. Kör gärna över löven med gräsklipparen en gång innan så tas de lättare upp av jorden. Detta skapar en surare miljö för busken. 

I övrigt så är rhododendron en lättskött och tacksam växt i trädgården. De är överlag lättskötta och behöver sällan beskäras, om de inte blir allt för stora vill säga. 

Vår buske står ganska i ett ganska soligt läge, men får lite skydd av vårt japanska körsbärsträd, en blodfläder, schersmin och några andra buskar så den verkar trivas ok. Men jag får fylla på med torv i princip varje år för att den ska blomma. 
Vi köpte den till vårt bröllop (vi hade rhododendronblommor i vaser på borden vid middagen) vilket gör den till ett extra kärt element i vår trädgård. 💜

(null)




Veckans växt | trädgård, veckans växt | |
Upp