Minimering

Det här inlägget har ingenting med trädgård eller odling att göra utan bara något som jag vill få ner på pränt.
Jag har under 2018 kämpat med att rensa ut saker och kläder ur vårt hem. Även om jag burit iväg på flera kassar med urvuxna och utslitna kläder, saker som inte längre används och böcker som inte längre blir lästa så finns det fortfarande en uppsjö kvar att gå igenom. Det märks framför allt när det är dags att tvätta. Därför är ett projekt för i år att få familjen mer involverad i tvätthanteringen, precis så som Marie Kondo rekommenderar i sin serie på Netflix Tidying Up With Marie Kondo. Vi får väl se hur detta mottas av övriga familjemedlemmar... Än så länge är intresset minst sagt svalt.
 
Samtidigt som jag rensat ut kläder har det byggts upp en ovilja inom mig till att bära hem nya plagg. Att gå in i en butik numera skapar mer olustkänsla än glädje vilket jag definitivt kände tidigare. Synapserna som tidigare triggades av att lägga vantarna på nya kläder och inredningsprylar är helt omkopplade och nu för tiden tar varje inköp ooooootroligt lång tid att genomföra. Jag vänder och vrider på det jag ska köpa, överväger nyttan och priset för att sedan gå hem och fundera ett varv till! 😂
 
Ett annat bettende som förändrats i samband med min rensning är min inställning till webhandel. Å ena sidan tycker jag det är otroligt smidigt att klicka hem saker, men å andra sidan vill jag numera hellre främja fysiska butiker som jag gärna vill ska överleva i vårt lilla centrum. Så det jag kan köpa i butik köps i lokal butik och det som inte finns beställer jag på nätet.
 
Men vad köpte jag egentligen förra året i klädväg? Jag gick helt enkelt igenom mina kvitton för att få en överblick. Och även fast jag inte tyckte jag handlat särskilt mycket så blev jag förvånad över att det var fler plagg än jag först trott. Det finns rum för förbättring alltså!
 
2018 köpte jag:
- en halsduk
- ett par träningstights
- två stycken koftor
- en stickad tröja
- en sport-BH
- fyra stycken toppar/T-shirtar
- en kappa
- tre stycken klänningar
- två stycken bikinis
- en kimono
- tre (!!!) stycken mössor
- en polotröja
- ett linne
- ett par jeansshorts
- ett par jeans
- en vindjacka
- nio par strumpor (jag vet egentligen inte om strumpor hör hemma här eller om de ska räknas som förbrukningsvaror...)
- två par stumpbyxor
- en stalljacka
 
Allt som allt 38 stycken plagg om vi nu ska räkna med strumporna. Ganska bra ändå för en minimalism-nybörjare. Det jag är mest nöjd med är att jag inte köpt något som sedan inte blivit använt utan allt har haft ett tydligt syfte. Utom möjligtvis en av mössorna...
 
Inför 2019 har jag börjat på en lista där jag tänkte skriva upp årets inköpta plagg och förhoppningsvis blir den kortare än den förra. Tillfredsställelsen av att använda de kläder som redan ligger i garderoben är snudd på obetalbar!
 
Min drömgarderob: enkel, översiktlig och välmatchad!
 
(Bilden är lånad från nynomads.com)
 
 
 
 
Miljövänligt | |
Upp